Rollkur

Hvordan påvirker den forbudte træningsmetode rollkur egentligt hesten og hvorfor udøves den mod heste?

Hesten vil ikke naturligt holde sit hoved langt bag det lodrette plan, i længere tid ad gangen. Den kan sagtens tage sit hoved derind frivilligt, hvis den fx skal jage en flue væk. I den stilling hæmmes hestens syn, øjnene er vendt ned mod jorden og den kan ikke se fremad. Når hesten ved hjælp af ofte både bridonbid og stangbid, som virker efter vægtstangsprincippet, mærker et hårdt pres i munden, vil den bøje sit hoved ind, for på den måde, at forsøge at få det hårde pres til at lette lidt i mundvigene, på tungen og underkæben. Samtidig med hestens problemer med synet og smerter i munden, trækker stillingen unaturligt kraftigt i de øverste halshvirvler bag nakken = smerter og ømhed. Hele hestens overlinje ligament fra nakke til lænd bliver overstrakt, de konstant stramme overlinjeligamenter gør, at lænden, som er et hængselsled, ikke kan arbejde smidigt. Hestens lænd fastholdes og stivheden gør, at hesten ikke kan træde ind under sit tyngdepunkt og bære mest vægt med bagparten. Gangarterne, bliver urene, dette ses tydeligst i skridt. Hestens vejrtrækning hæmmes fordi luftrøret presses sammen. Av AvSkitch-2012-06-29 18_42_40 +0000

Det er min overbevisning, desuden synes jeg at rollkur er: ikke at respektere hesten som det skønne, unikke dyr den er. Men hvilken overbevisning har de ryttere som anvender rollkur som træningsmetode og hvorfor? Det vil jeg gerne høre mere om og derfor ville det være godt, hvis rollkur-brugerne ville fortælle en hyggerytter som mig, hvorfor de bruger træningsmetoden.

Jeg kan kun gætte på, at penge og prestige spiller en rolle og, at de mennesker som rider deres heste i rollkur, mener at topkonkurrence kun kan udøves med hestens hals rullet sammen. Vanetænkning gør at rollkurs-brugerne ikke har tid eller kendskab til, at hesten sagtens kan løfte sin ryg ved hjælp af sine muskler, hvis man ved hvordan den skal trænes til dette. Det virker også på mig som om rollkurs-brugerne mangler tålmodighed, empati og forståelse for at hesten er et levende væsen nøjagtig som os.

Når en hest arbejder med konstante smerter i mund, nakke, lænd, ikke kan se ordentlig, ikke kan gøre modstand og ikke trække vejret ordentlig, kan den blive tillært hjælpeløs. Tillært hjælpeløs-tilstanden er, hvis en hest føler smerter, den ikke har mulighed for at blive fri for, så vil den gradvis vænne sig til smerterne. En tillært hjælpeløs hest kan udvikle stereotopier, som er vævning, boksvandring, vindslugning, stresskolik og mavesår.

Rollkur er ikke noget nyt. Jeg så i Moskva og St. Pedersborg i 2006 en hel del gamle skulpturer og billeder af heste, i rollkurfacon, med åbne munde og ulykkelige øjne vilde (af smerte og angst). Formålet med disse skulpturer var måske at vise, hvordan mennesket kunne betvinge en stor fyrrig hingst. Altså metoden er god til at kontrollere et stort stærkt dyr som en hest, fordi, hvis den gør modstand og prøver at vippe rytteren af, gør det bare endnu mere ondt på hesten de ovennævnte steder.

Den gode måde at ride og træne på, er efter min mening, at lære hesten med indføling, tålmodighed og samarbejde at løfte sin ryg ved hjælp af dens muskler uden at lægge nogen form for pres i dens mund.

Når halshvirvlerne danner er regnbueform, løftes brystet og hestens overlinje afspændes. Billedet er fra:  http://www.gerdheuschmann.com/

Når halshvirvlerne danner er regnbueform, løftes brystet og hestens overlinje afspændes. Billedet er fra: http://www.gerdheuschmann.com/

Her er det nødvendigt med viden om hestens krop og hvilken funktion de forskellige muskler har. De krav vi som ryttere og træner stiller til hesten, skal naturligvis tilpasses den enkelte hests evner og anlæg. For at kunne samarbejde bedst muligt med hesten, kræver det, at vi som trænere, også tilegner os viden om læring og hestens natur, således at vi kan arbejde med både dens psyke og krop samtidig.

Jeg stræber efter at hesten skal blive sundere og stærkere og føle, at det er rart at træne og blive redet, og derfor skal der selvfølgelig ikke være smerter involveret.

Heste giver mig magiske oplevelser

Heste giver mig magiske oplevelser

Artiklen er skrevet af Solvej Poulsen