Lette signaler

Bevarer du hestens sensitivitet kan den rides for lette signaler

Heste er meget følsomme, derfor giver jeg kun et signal ad gangen. Giver man hesten flere signaler ad gangen uden timing og forståelse, kan den blive frustreret og i tvivl om meningen.

Hvis en hest er svær at få til at gå frem og/eller til at stoppe, er det fordi den har lært, at signalerne ikke har nogen positiv betydning. Dette sker ofte hvis der gives både anholdning og fremadsignal samtidig. Her kan hesten omtrænes og få sin sensitivitet igen.

DSC06431

Indlæring 

Hos mig betyder et let pres i biddet eller grimen altid stop eller ned i fart. For at hesten kan reagere hurtigt og let på stopsignalet, skal den først have lært hvad signalet betyder.

Stopsignal

Først beder jeg hesten om at gå nogle skridt fremad. Når jeg vil stoppe hesten, lægger jeg et blødt pres i tøjlerne, som sidder i grimens sider, eller senere i biddet, derved mærker hesten et let pres på næseryggen eller i mundvigene. Dette pres føles lidt ubehageligt for hesten. Når hesten stopper, fjerner jeg presset og giver den et stykke gulerod eller siger dygtig. Hesten skal lære at stoppe for flere signaler, fx et stemmesignal, dette bruger jeg ved træning fra jorden, longering og ridning. Efter gentagelser, med god timing bliver hesten hurtigere til at stoppe, fordi det giver velvære når den responderer på signalet.

Fremadsignal

Her trækker jeg fremad i træktovet og holder et let pres, indtil hesten går fremad. Det kan også hjælpe på forståelsen, hvis hesten, efter at have mærket presset, bliver duttet på bagparten med en pind. I det øjeblik hesten flytter sine ben, fjerner jeg alt pres, det er en belønning, fordi hesten føler frihed, og det give lyst til at give responsen igen, næste gang den mærker signalet. Igen skal hesten lære flere signaler til fremadresponsen fx tryk fra rytterens ben, stemme eller noget helt andet, alt efter hvilket signal som kobles til den ønskede respons.

Gentagelser træner nervebanerneDSC04493

Nervebanerne bliver gode til netop de øvelser, vi træner med hesten. Nøjagtig ligesom hos os, kræver det mange gentagelser at blive veltrænet, herefter kan man give signalerne tættere på hinanden.

Klassisk betingning

Når hesten reagerer på meget lette signaler, kombinerer jeg signalerne med stemmekommandoer, dette kaldes klassisk betingning. Klassisk betingning er, når hesten kobler en lyd, en begivenhed, et sted eller noget helt andet til en allerede indlært respons. Klikkertræning fungerer ved hjælp af klassisk betingning.

DSC06424

Ridning med intension 

Er hesten helt blød, fintfølende, tryg og fokuseret, kan den rides ved hjælp af rytterens tanker. Hesten kan mærke rytterens hensigt allerede når, tanken formes hos rytteren.

Artiklen er skrevet af Solvej Poulsen.

Rideundervisning

Træning