Tilvænning til bid

Sådan gør jeg:

  • Spænder sidestykkerne på trensen sådan, at biddet ligger til mundvigene. Hvis biddet stramme op i mundvigene, vil det forringe stopsignalet
  • Lader hesten have bid på gennem mange træningslektioner uden at give signaler med biddet men kun med grimen
  • Bruger jeg næsebånd, er det for at støtte biddet, her skal det være spændt løst, da det ellers vil genere næseryggen hvor huden ligger direkte på. Et stramt næsebånd vil begrænse hestens vejrtrækning, lukke dens mund og camouflere ubehag og smerte, hvis jeg giver for kraftigt stopsignal.
  •  Tilrider i grime og først når hesten forstår signalerne godt, begynder jeg at give stop og drejesignaler med biddet
Dette bid er lidt for langt til denne hest. Biddet er blevet skiftet til en længde som passer til hesten.

Dette bid er lidt for langt til denne hest. Biddet er blevet skiftet til en længde som passer til hestens mundbredde.

I starten vil hesten tygge og bevæge biddet rundt i munden, fordi de fornemmes uvant. Jeg ridetræner både med trense, bid og grime, men styre og stopper i grime. Når biddet ligger helt roligt i hestens mund, begynder jeg at give signaler med biddet med hjælp fra stemme og grime.

Min erfaring er, at hesten forstår signalerne fra biddet fint, når de bliver givet gradvist, blidt og præcist.

Hestes munde er forskellige, nogle har smalle kæber og nogen brede, nogen har tykke fyldige tunger, andres fylder ikke nær så meget.

Jeg måler hestens mund med en bitfit, så kan jeg vælge den bidlængde, som svarer til målet.

Biddet vil ligge uroligt, hvis det er for langt, det ses  tydeligt, ved at der stikker et stykke af biddet ud i siderne. Et for kort bid vil få bidringene til at stramme, det er let se.

Er hestens mund bred, vil der være plads til et 3-delt bid, dette ligger mere uroligt end et 2-delt, et stangbid er det bid, som ligger roligst i hestens mund. Er munden smal, fungerer et 2-delt eller et stangbid bedst, hvis biddet flytter sig sideværts, kan leddet ikke komme ud og genere kæberne. Er hestens tunge fyldig, er det bedst med et tyndt bid, så munden ikke fyldes op.

Du kan finde information om, hvordan forskellige bid påvirker hesten i bogen Bag om Biddet skrevet af dyrlæge og bidekspert Christina Suntum www.hestemund.dk

Artiklen er skrevet af Solvej Poulsen.

Træning

Træning fra jorden

Tilridning